Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Orpolapsi

VIRTUAALIHEVONEN • VH13-018-1086 • PÄIVÄKIRJA • KISAKALENTERI
 

Nimityksiä Orppa Koulutus re. 80cm me. 80cm ko. VaB
Rotu suomenpienhevonen Painotus yleis/harraste
Sukupuoli ori Kasvattaja Aino Livonainen
Säkäkorkeus 142cm                                   Omistaja vrl-11697
Syntymäpäivä 22.08.08, Suomi  
   

Herranjestas! Mikä pamaus sieltä lastauskopista kuuluikaan, kun hevonen otettiin ulos tuli hännän alla. Kyllä siinä varikset lähti lentoon siltä seisomalta. Ruskea takamus tuli esiin ensimmäisenä koko metelöitsijästä, sitä seurasi vahva ja jykevä selkä joka päättyi sä'än rajamaille, sinne mistä vaalea harja alkoi. Pian seisoi pieni mutta puolensa pitävältä vaikuttava pikkuputte keskellä vanhan, ja pienen, sukutilan pihamaata. Kaikkea uutta pällistellen se vihdoin siirsi herasilmäisen katseensa kohti minua enkä voinut olla hymyilemättä hyvälle tuurilleni. Jo oli aikakin, että olin saanut haltuuni tuollaisen ryökäleen jonka kanssa opetella hevosmiestaitoja alkeista loppuun. Se taival ei tulisi loppumaan milloinkaan, siitä olin varma.

Jykevä todellakin. Pituutta löytyy vain 142cm mutta ei se näytä haittaavan omistajaansa. Karsinasta näkyy yleensä vain takamuksen korkein kohta ja valkoisella läsillä varustettu pää, mutta vaikkei tätä ihanan peräsimen omaavaa herraa näekään helposti, se ilmoittaa itsestään tavalla jos toisella. Ei varmasti jää epäselväksi myöskään se asia, kuka tahtoo kauransa ensimmäisenä aamu- ja iltatalleja jaettaessa.

Oripojaksi säilyttyään on siihen ollut myös syytäkin. Tottakai alkavat hormoonit virrata tässäkin Roomeossa kun kesäisin treffaillaan tammojen kanssa. Sinä aikana saa kuitenkin pitäytyä tiukasti kiinni riimunjatkossa. Tosiaan, pidäteltävää on ja vähän liikaakin aina välillä. Sitten kesällä Orpan rauhoituttua voi alkaa palailemaan normaaleihin rutiineihin ja painimaan normaalissa sarjassa. Toisinsanoen saa värkätä hupsujen tunnetilojen parissa teiniangstien seurana, kun pitäisi vääntää tupata koulukuvioita ja harjoittaa esteitä. Orppa pitää eniten irtohypytyksestä, kun kaikki yrittävät saada sitä kujalle, mutta ähäskutti, eihän sitä sinne niin vain mennä, pirullinen hevonen kun saattaa tulla esiin milloin vain tästäkin otuksesta... Mutta ei huonoja hetkiä ilman niitä hyviäkään. Mutkia löytyy, mutta se ei oikeastaan Orppaa estä. Tämä mursu vetää kaikki kurvit suoriksi, aivan kirjaimellisesti. Niin esteet kuin kouluradatkin menevät vähän väliä överiksi. Silti se tekee kaiken täysillä aina onnistuessaan. 

Ratsastus menee, aiemmasta tekstistä lainaten, "vähän väliä overiksi" mutta enemmän niitä onnistumisia kuitenkin taitaa tulla. Volttityöskentely on hyvä tapa saada Orppa pyöreäksi ja kuuliaiseksi, siinä myös peräsin antaa myöten lähtien mukaan tekemisiin sekä voimakkaampaan liikkumiseen. Reippautta ei puutu vauhdin perusteella, kaikissa askellajeissa sama tempo pysyy hyvin yllä, vaikka kyllähän sitä saa muistuttaa aika ajoin, ettei aleta ryöstelemään. Kouluratsastus menee, omistuista kyllä, VaB:hen saakka. Esteillä ponnistaa ja pyöristää selkänsä, mutta joskus jäävät takajalat liian jälkeen. Puomit harvemmin tippuvat, vaikka kyllähän sitäkin näkee, että niille rynnätään kuin mikäkin päätön kana ja rysäytetään läpi millä hinnalla hyvänsä. Ratsastaja saa hillitä suunsa ja sanansa viettäessään hetkiä Orpolapsen kanssa, varsinkin selässä ollessaan. Silti, aina kun tulee se tilanne, jolloin jokin menee hyvin, tuntuu se ihanalta ja kaikin tavoin palkitsevalta. 

Nimi "Orpolapsi" ei tullut päähän sattumalta. Vanhoilla päivillään Viivan Tylli (evm) menehtyi varsomisessa.Tylli sairastui flunssaan, mikä koitui tamman kohtaloksi kun tuli synnytyksen aika. Silloin täytyi kutsua eläinlääkäri paikalle jotta varsa olisi saatu elävänä ulos. Sieltähän se jykevä herra sitten putkahtikin maailmaan. 

Orpolapsi ikääntyy reaaliaikaisesti. Täytti 3 vuotta 22.08.2009
Ja jätkän tiedot on ollut olemassa vasta vuodesta 2013 lähtien, hullua!

Sukutaulu

i. T.S. Tuipero              ii. T.S. Alvariku iii. Tuntematon
iie. T.S. Merimaadi
ie. Siljan Suokukka            iei. Tangorinssi
iee. Siikajärven Soljuvare
e. Viivan Tylli ei. Peikon Polo eii. Koria Miäs
eie. Hisuvisun Hurmaajatar
ee. Viivan Tiana eei. Tulitalven Leisku
eee. Ainon Kaima

 

 

Kuva © Eero Perttunen/ Hippos

 

Sivulatauksia: 122

©2019 Orppa // Virtuaalihevonen - suntuubi.com